GEïNSPIREERD DOOR PRINSES MARIANNE

Prinses Marianne is de inspirator van ons Goede Doelen Boekenhuis Marianne. Zij volgde haar eigen koers in haar rijke maar veelbewogen leven. Marianne, de negentiende-eeuwse prinses die een onafhankelijke vrouw wilde zijn en was. Kunstzinnig, muzikaal, een groot zakelijk inzicht en altijd van veel betekenis voor de mensen om haar heen.

Marianne (Wilhelmina Frederica Louisa Charlotte), prinses der Nederlanden, prinses van Oranje-Nassau, was het jongste kind van koning Willem I der Nederlanden en zijn volle nicht Wilhelmina (Mimi) van Pruisen. Marianne is in Berlijn geboren op 9 mei 1810. Het gezin leefde in ballingschap in Berlijn tot eind 1813.

Nadat de Franse keizer Napoleon Bonaparte was onttroond, werd Mariannes vader Willem Frederik op 30 november 1813 in Scheveningen onthaald als de nieuwe vorst. Op 21 september 1815 werd Willem I als koning ingehuldigd. In 1830 trouwde Marianne met prins Albert van Pruisen. Uit het huwelijk kwamen vijf kinderen voort: Charlotte (1831-1855), Albert (1837-1906), Alexandrine (1842-1906),  twee kinderen stierven heel jong (1832 en 1840).

Het huwelijk tussen Marianne en Albert was slecht. In 1845 verliet Marianne haar man. Zij vestigde zich in Voorburg, in buitenplaats Rusthof. Zij leefde er openlijk samen met haar bibliothecaris, Johannes van Rossum. Op 30 oktober 1849 werd, tijdens haar reis naar het Heilig Land, hun zoon Johannes Willem van Reinhartshausen geboren in Cefalù in Sicilië, Italië. Hij was zeer intelligent voor zijn leeftijd en werd al op zijn 11e bij een predikant ondergebracht om te studeren. Johannes Willem overleed op 12-jarige leeftijd aan roodvonk. Hij werd bijgezet in de Johanneskerk in Erbach. Er werd door Johan Hendrik Ströver een marmeren grafmonument vervaardigd, waar Marianne tot aan haar overlijden geregeld bloemen bij kwam leggen.

Marianne overleed op Schloss Reinhartshausen in Erbach, Duitsland, op 29 mei 1883. Zij werd begraven in het graf van Van Rossum in Erbach.

In 1838 liet Prinses Marianne in het Silezische Kamenz voor haar gezin Slot Kamenz bouwen. Dit kasteel wordt momenteel geheel gerestaureerd door de Gemeente Kamenz.

Prinses Marianne heeft in de tijd dat zij in de buurt van Breslau, tegenwoordig Wroclaw in Polen, veel voor de streek betekend. Zij heeft veel in de aanleg van wegen en in de (glas)industrie geïnvesteerd. In Seitenberg, nu Stronie Śląskie, staat nu nog de glasfabriek Violetta, waarvan zij de oprichting mogelijk heeft gemaakt. In Bad Landeck, nu Lądek Zdrsój, staat nog een monumentje ter herinnering aan haar inbreng in de aanleg van een belangrijke weg in het gebied. Prinses Marianne wordt dan ook op handen gedragen in deze streek.

Ook in Voorburg heeft Prinses Marianne veel betekend. Voor de Oude Kerk van Voorburg staat een klein standbeeld van de prinses. De Prinses Mariannelaan en het Marianneviaduct zijn naar haar genoemd. Door een financiële bijdrage van Marianne werd de bouw van het huidige orgel mogelijk. Het orgel heet daarom nog altijd het Marianne-orgel. Marianne was ook componiste. Zij componeerde in 1836 de Parademars, een mars voor de cavalerie.

Uit Wikipedia:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Marianne_van_Oranje-Nassau